Katsaus Vehon vuoteen 2020

Poikkeusvuosi toi vauhtia sähköistymiseen – asiakaskokemus säilyi keskiössä

Koronapandemian vuoksi liiketoimintavuotemme 2020 oli poikkeuksellisen haasteellinen.
Pandemia toi epävarmuutta autoteollisuuteen ja haasteita logistiikkaketjuihin ja johti yksittäisissä autotehtaissa jopa väliaikaisiin tuotannon keskeytyksiin. Pandemian aikana yksityisautoilu on kuitenkin osoittautunut terveysturvallisuuden kannalta yhdeksi parhaista tavoista liikkua, joka on myös näkynyt kuluttajien käyttäytymisessä.

Me Veholla reagoimme nopeasti pandemiatilanteeseen ja sopeutimme liiketoimintaamme täysin uudenlaiseen tilanteeseen. Panostimme työntekijöidemme ja asiakkaidemme turvallisuuteen ja pystyimme takaamaan laadukkaat palvelut muuttuvista olosuhteista huolimatta.

 

Sähköautojen läpimurto

Vuosi 2020 jää Vehon – ja koko autoteollisuuden – historiaan vuotena, jonka aikana sähkö- ja hybridiautojen, erityisesti ladattavien hybridien, kysyntä kasvoi voimakkaasti. Daimler-konsernin monipuolisen sähkö- ja hybridiautovalikoiman ansiosta Veho pystyi kasvattamaan myyntiään haastavasta markkinatilanteesta huolimatta.

 

Alan paras asiakaskokemus

Kaiken tekemisemme keskiössä on nykyisten ja tulevien Mercedes-Benz-asiakkaiden odotusten ylittäminen ja erinomainen asiakaskokemus. Näiden tavoitteiden eteen on tehty paljon työtä, ja tulokset alkavat näkyä. Auto Bild Suomi -lehden syyskuussa 2020 tekemä tutkimus osoitti, että Veho-liikkeiden asiakaskokemus oli autokaupan alalla Suomen paras. Samaan tähtäämme kaikilla markkina-alueillamme.

 

Investointeja ja kansainvälistä kasvua

Heinäkuussa 2020 Veho-konsernin hallitus päätti yhtiömme historian suurimmasta rakennusinvestoinnista, uuden hyötyajoneuvokeskuksen rakentamisesta Suomeen. Vantaan Vehkalassa sijaitsevan uuden keskuksen on määrä avautua vuoden 2021 loppuun mennessä ja sinne siirtyvät toiminnot Espoon Lommilasta sekä Vantaan Ylästöstä.

Kesällä 2020 Veho Bil avasi uuden kuorma-autotoimipisteen Ruotsin Gävleen. Rakennustyöt etenivät suunnitellusti myös Malmöhön nousevassa uudessa kuorma-autopisteessä sekä Brommassa.

Joulukuussa 2019 Veho osti Mercedes-Benziä Virossa ja Liettuassa edustavan Silberauton liiketoiminnan. Kaupan toteuduttua Silberautossa on tehty paljon muutoksia. Toteutetut muutokset ovat tuottanee positiivisia tuloksia, joista esimerkkinä Mercedes-Benzin nousu premium-markkinan ykköseksi Virossa vuonna 2020 sekä myynnin positiivinen kehitys Liettuassa.

 

Positiivinen tulos muuttuvassa ympäristössä

Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta liikevaihtomme kasvoi 1 112 miljoonaa euroon (1 097 miljoonaa euroa). Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli hieman edellistä vuotta korkeampi ja liikevoitto 27,6 miljoonaa euroa (25,0 miljoonaa euroa).

 

Tekoja kestävämmän liikkumisen puolesta

Vuoden aikana jatkoimme Vehon vihreän jalanjäljen ja vastuullisuustyön kehittämistä. Tahtotilamme liikuttaa kestävästi näkyi sekä strategisissa kehitysprojekteissamme, että arjen valinnoissa ja sisäisessä kulttuurissamme.

Jo pitkään erilaisissa ajoneuvoliikenteen ympäristövaikutusten vähentämiseen tähtäävissä hankkeissamme pyrimme jatkuvasti pienentämään omaa hiilijalanjälkeämme.

Kansainvälinen kasvumme korosti yrityskulttuurin merkitystä, ja koko konsernin kattavan vastuullisuusohjelman myötä yhtiömme toimintatavoista on tarkoitus tehdä aiempaakin kestävämpiä ja yhdenmukaisempia. Merkittävä osa vastuullisuusohjelmaamme on henkilöstön hyvinvoinnin kehittäminen.

Myös asiakkaamme vaativat vastuullisuudelta entistä enemmän. Me Veholla haluamme vastata toiveisiin ja toimia suunnannäyttäjänä koko alalla. Vuoden 2020 aikana pystyimme jälleen esittelemään uusia liikkumisen palveluita, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja tekevät ympäristöystävällisistä valinnoista entistä helpompia.

 

Vuosi 2021: kasvuodotuksia kaikilla markkinoilla

Maailmantalous on yhä täynnä koronapandemian tuomaa epävarmuutta, joka heijastuu mm. autoteollisuuden komponenttipulana. Useimmilla markkinoilla talouden odotetaan kuitenkin elpyvän. Myös Vehon odotukset tulevalta vuodelta ovat positiiviset.

Vuosi 2021 tulee vahvistamaan konsernimme hyötyajoneuvoliiketoimintaa, kun Suomeen avataan uusi hyötyajoneuvokeskus Vantaan Vehkalaan. Myös Ruotsin Malmöhön avataan uusi hyötyajoneuvojen kuorma-autokeskus. Henkilöautomarkkinoilla ladattavien hybridiautojen ja sähköautojen kysyntä kasvaa voimakkaasti.

Erinomaisen asiakaskokemuksen ja kasvun toteuttamiseen tarvitaan hyvinvoiva ja motivoitunut henkilökunta. Henkilöstömme hyvinvointiin panostamme erityisesti jatkossakin.

 

Vuosikatsaukseemme pääset tutustumaan alta.

https://www.veho.fi/globalassets/veho/2020/vuosikatsaus_veho_2020.pdf

https://www.veho.fi/globalassets/veho/2020/annual-review_veho_2020.pdf