Rengasmerkinnät

Autosi valmistaja on määritellyt autoosi yhden tai useamman sallitun rengaskoon. Auton oikean rengaskoon voit varmistaa autosi rekisteritiedoista. Rengasmerkintöjen merkitykset on selitetty alla.

Esimerkkikokona 205/55R16 91W
205 - Renkaan leveys millimetreinä
55 - Profiilikerroin = poikkileikkauksen korkeus / leveys
R - Runkorakenteen tunnus (R = radial, vyörengas)
16 - Vanteen halkaisija tuumina
91 - Kantavuusindeksi, renkaan maksimikuormitus normipaineella (91 = 615kg)
W - Nopeusluokka, suorituskykyluokka (W = alle 270 km/h)

Muita rengaskoon yhteydessä olevia kirjaimia
RF - Vahvistettu kantavuus
XL - Vahvistettu kantavuus, yleistyvä vaatimus raskaissa henkilöautoissa ja suurissa tila-autoissa
M + S - Muta- ja lumiolosuhteisiin, ei kuitenkaan riittävä Pohjolan talveen
FR - Kylkisuoja, suojaa alumiinivannetta kolhuilta. Ei suositella käytettäväksi pyörissä joissa on koko vanteen peittävä pölykapseli

Talvirenkaiden M+S merkintä

Talvirenkaassa on merkintä M+S, M.S tai M&S (kirjaimet M ja S tulevat sanoista Mud ja Snow). Jos talvirenkaissa on myös 3PMSF-merkintä (3PeakMountainSnowFlake), eli ns. ”vuoristomerkintä”, rengas on tyyppihyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin tarkoitetuksi talvirenkaaksi ja täyttää standardin mukaisen lumipitovaatimuksen.

1.12.2024 lähtien pelkkä M+S-merkintä ei enää riitä talvirenkaaksi. Silloin talvirenkaan tulee olla tyyppihyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin, eli siinä tulee olla edellä oleva ”vuoristosymboli” tai talvirenkaan tulee olla nastoitettu. Myös maastokäyttöön tarkoitettu POR-merkinnällä varustettu rengas katsotaan talvirenkaaksi. O2-luokan perävaunun talvirenkaaksi hyväksytään pelkällä M+S-merkinnällä varustettu rengas 30.11.2029 asti. (lähde: Liikenneturva)